Voiko olla vain taiteilija?

Tämän on kirjoittanut Juha.
Olen aika varovainen kommentoidessani taiteen tekemistä tai puhuessani taiteilijoille, kun en koe olevani vertainen. Altistun toki päivittäin taiteelle ja taiteilijoille, ehkäpä tämä kirjoitus on siten oikeutettu olemassaoloonsa. Mutta asiaan!
Tuossa jokin aika sitten kuuntelin erästä Podcastia (varmaan Creative pep-talk), jossa sivuttiin aihetta “taiteilijat vastaan sisällöntuottajat”. Vastaan toki on väärä sana, mutta ehkä ymmärrätte mitä tarkoitan, en suinkaan hae vastakkainasettelua. Varsin turhaa sellainen.
En ole täysin varma siitä, pitääkö podcastissa esitetty huomio – että aiemmin taitelijat erottuivat internetissä (sosiaalisessa mediassa) lähinnä taiteilijoina – paikkansa. Lähden siitä oletuksesta, että pitää. Oli portfolioita, kotisivuja, itse asiassa jopa taiteen ympärille keskittyneitä verkkosivuja. Taiteilija “sai” olla oma itsensä.
Toki meillä on tapana haikailla aikoja, jolloin maailma oli mielestämme parempi. Sisällön vähyys varmasti vaikutti asiaan: taiteilijat olivat helpommin löydettävissä. Tästä olen varma.
Sittemmin tilanne on muuttunut. Taiteilijat ovat samalla viivalla kaikkien sisällöntuottajien kanssa. Miun mielestäni iso rooli muutoksessa on erilaisilla sosiaalisen median palveluilla, jotka ovat synnyttäneet uuden elinkeinon, joka sinällään on vanha tuttu: ihmisten huomion saaminen. Sisällöntuottamisella voi elää. Huomiotaloudessa taiteilijan on oltava sisällöntuottaja, nykyään siis.
En osaa sanoa, onko tämä huono vai hyvä asia. Ihmisten, jotka sisältöä kuluttavat, kannalta varmasti hyvä. Itse taiteen tekemisen kannalta en ole niin varma. Lienee turvallista sanoa, että se riippuu ihmisestä. Itse pidän sisällöntuottamista taitona, ihmisestä itsestään on kiinni, mitä taitoa harjoittelee.
Onko se oikein, että taiteilijan on melkeinpä pakko opetella keskinkertaista paremmaksi sisällöntuottajaksi tullakseen huomatuksi? Oma mielipiteeni on vankka: Ei, se ei ole oikein. Taide puhuu, taiteen ei tarvitse tehdä temppuja. Tietenkin taide saa tehdä temppuja ja hassutella! Taide saa miellyttää ja olla kivaa. Mutta taiteen ei ole pakko.
Jos miettii meitä, me olemme sosiaalisessa mediassa. Olemme Instagramissa. Esittelemme siellä lähinnä kauppamme tuotteita, mutta toisinaan jotain muuta. Pohdimme kovasti, pitäisikö meidän tehdä jotain muuta, jotta herättäisimme oikeiden ihmisten kiinnostuksen. Mutta ehkäpä ainakin vielä hetken uskomme tekemisemme kautta tavoittavamme teidät oikeat ihmiset.
Ainakin siihen asti, kunnes me kaikki hukumme tekoälyllä tuotettuun sisältöön. Sanomattakin lienee selvää, että me Salaisuustasolla vastustamme generatiivisen tekoälyn käyttämistä kuvituksiin ja muihin luovan alan töihin.
En ole aivan varma, kuinka taide selviää, jos sisällöntuottamisen, sen kuluttamisen, säännöt muuttuvat puhtaaksi volyymikilpailuksi.
Jos meille käy hyvin, saamme kiittää siitä teitä, jotka arvostatte taidetta, sitä millä äänellä se puhuu, mitä tunteita se herättää, millaisia yhteyksiä se ihmisten välille luo.